ĐỀ THI THỬ CHUẨN CẤU TRÚC MỚI ĐỀ 23 (Đề thi có 04 trang) |
KỲ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH Thời gian làm bài 50 phút, không kể thời gian phát đề |
Họ và tên thí sinh:………………………………….
Số báo danh: ……………………………………….
Read the following advertisement and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 1 to 6.
Discover Our Luxurious Eco-Friendly Yoga Mats!
❖ Are you looking for the (1)________yoga mat?
⮚ (5)_________advantage of this opportunity to enhance your yoga experience!
Question 1:A. perfection B. perfectly C. perfect D. perfective
Question 2:A. yoga mat eco-friendly B. eco-friendly yoga mat
C. mat yoga eco-friendly D. yoga eco-friendly mat
Question 3:A. which was help B. helped C. was helped D. helping
Question 4:A. to B. about C. for D. with
Question 5:A. Take B. Bring C. Do D. Make
Question 6:A. practice B. to practice C. practicing D. to practicing
Read of the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 7 to 12.
Join Our Community Gardening Program
Question 7:A. another B. the others C. others D. other
Question 8:A. make out B. go down C. break in D. come together
Question 9:A. tools B. seeds C. weather D. knowledge
Question 10:A. in light of B. on behalf of C. with respect to D. in search of
Question 11:A. experience B. journey C. adventure D. project
Question 12:A. amount B. number C. lot D. portion
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 13 to 17.
a. Alex: Same here! I’ve been trying to balance everything, but it’s tough.
b. Jamie: Hi Alex! I’ve been good, just busy with work. How about you?
c. Alex: Hey Jamie! How have you been lately?
A. a-b-c B. a-c-b C. c-b-a D. b-c-a
a. Sarah: Not as much as I’d like. I’ve been trying to get outside more, though. How about you?
b. Sarah: Hey Tom! What a beautiful day, isn’t it?
c. Tom: I come here almost every weekend. It helps me relax and clear my mind.
d. Tom: It really is! Perfect weather for a walk. Have you been out here often?
e. Sarah: That sounds nice! Do you have a favorite spot in the park?
A. b-d-a-c-e B. d-c-e-a-b C. a-b-e-d-c D. a-d-c-b-e
c. I hope this letter finds you well! It feels like ages since we last spoke. How have you been?
A. b-d-c-a-e B. d-e-b-c-a C. c-a-d-b-e D. c-d-b-a-e
A. b-a-d-c-e B. c-a-d-b-e C. a-b-c-d-e D. d-a-b-c-e
b. Reading is a wonderful escape that opens doors to new worlds and ideas.
A. e-d-c-a-b B. e-c-b-d-a C. b-d-e-c-a D. d-e-b-a-c
Read the following passage about Addressing Poverty, Gender Disparities, and Environmental Challenges and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 18 to 22.
A. Poverty is a condition that prevents people from meeting their basic needs
B. Poverty is a condition which prevents people for meeting their basic needs
C. Having prevented people from meeting their basic needs, poverty is a condition
D. Poverty is a condition where people prevents them from meeting their basic needs
A. this issue was resolved in the past
B. this issue has just started recently
C. this issue will be solved in the future
D. this issue has been ongoing for generations
A. This issue always leads to social harmony
B. This issue often leads to social unrest
C. This issue rarely leads to social unrest
D. This issue does not lead to social unrest
A. which further deepened the struggles of communities
B. which further deepens that struggles of communities
C. which further deepens the struggles of communities
D. which is further deepening the struggles of communities
A. lead to higher rates of violence and poverty among women
B. having led to higher rates of violence and poverty among women
C. leading to higher rates of violence and poverty among women
D. led to higher rates of violence and poverty among women
Read the following passage about A Fundamental Right and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 23 to 30.
Question 23: Which of the following is NOT mentioned as an aspect affected by gender inequality?
A. Education B. Health C. Employment D. Housing
Question 24: The word “advancement” in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to______.
A. Promotion B. Stagnation C. Improvement D. Growth
Question 25: The word “it” in paragraph 2 refers to________.
A. The workplace B. Gender inequality C. The pay gap D. Career advancement
Question 26: The word “disparities” in paragraph 3 could be best replaced by_________.
A. Similarities B. Differences C. Advantages D. Opportunities
Question 27: Which of the following best paraphrases the underlined in paragraph 4?
Question 28: Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Gender equality has been fully achieved in all aspects of life.
B. All girls are encouraged to pursue STEM careers.
C. Women face challenges in advancing their careers compared to men.
D. Societal norms have no impact on gender inequality.
Question 29: In which paragraph does the writer mention a gender inequality in the workplace?
A. Paragraph 1 B. Paragraph 3 C. Paragraph 4 D. Paragraph 2
Question 30: In which paragraph does the writer mention an effort to eliminate gender inequality?
A. Paragraph 2 B. Paragraph 3 C. Paragraph 4 D. Paragraph 1
Read the following passage about the Exploring The Universe and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 31 to 40.
Question 31: Where in paragraph 1 does the following sentence best fit?
enabling advancements that improve our daily lives
A. [III] B. [I] C. [IV] D. [II]
Question 32: The phrase “paving the way” in paragraph 2 could be best replaced by_______.
A. opening up B. breaking down C. carrying over D. giving in
Question 33: The word “these” in paragraph 3 refers to_________.
B. The challenges faced on Earth
C. The technological advancements
Question 34: Which of the following is NOT mentioned in the essay?
A. The role of telescopes in space exploration
B. The invention of the internet
C. Ethical considerations in colonizing other planets
D. The challenges of climate change
Question 35: The word “curiosity” in OPPOSITE in meaning to_______.
A. Interest B. Knowledge C. Indifference D. Exploration
Question 36: Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Space exploration has no impact on our understanding of life on Earth.
B. Curiosity has no role in scientific exploration.
C. Ethical considerations are not important in space colonization efforts.
D. Scientific research has led to advancements in medicine and environmental conservation.
Question 37: Which of the following best summarises paragraph 5?
A. Scientists are focused solely on space exploration and ignore Earth’s problems.
B. Public awareness is not important for addressing environmental challenges.
Question 38: Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 6?
A. Science helps us gain knowledge about health and the environment.
B. Science is only about understanding health and the environment.
C. Science allows us to choose wisely regarding health, environmental issues, and our future.
D. Science limits our ability to make choices about health and the future.
Question 39: Which of the following can be inferred from the passage?
A. Science has little impact on daily life and decision-making.
B. Public education and awareness are vital for addressing environmental issues.
C. Ethical considerations are unimportant in the context of space exploration.
D. Space exploration will completely solve Earth’s problems.
Question 40: Which of the following best summarises the passage?
B. Science is solely focused on space exploration and has little relevance to everyday life.
C. The advancement of technology in space exploration guarantees the colonization of other planets.
D. Climate change is the only challenge that science can help address in the modern world.
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 1 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 2 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 3 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 4 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 5 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 6 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 7 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 8 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 9 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 10 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 11 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 12 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 13 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 14 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 15 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 16 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 17 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 18 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 19 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 20 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 21 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 22 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 23 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 24 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 25 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 26 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 27 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 28 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 29 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 30 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 31 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 32 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 33 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 34 - File word có lời giải
Đề thi thử TN THPT 2025 - Cấu trúc mới - Môn TIiếng Anh - Đề 35 - File word có lời giải
HƯỚNG DẪN GIẢI
Read the following advertisement and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 1 to 6.
Discover Our Luxurious Eco-Friendly Yoga Mats!
❖ Are you looking for the (1)________yoga mat?
⮚ Our mats are made from natural materials that are not only sustainable but also incredibly durable.
⮚ Experience the comfort of our thick blue (2)_________. It provides the perfect surface for all your yoga needs, whether you’re a beginner or an expert.
⮚ Many customers have shared how our mats have transformed their practice, (3)__________ them to achieve greater balance and flexibility. Join our community and see the difference! You can show yoga (4)________your friends with our mats every day.
⮚ (5)_________advantage of this opportunity to enhance your yoga experience!
❖ Loving (6)_________ yoga is essential for maintaining a healthy lifestyle, and using our mats will help you achieve that.
Question 1:A. perfection B. perfectly C. perfect D. perfective
Giải Thích: Kiến thức về từ loại
⮚ Phân tích chi tiết
A. perfection: Danh từ chỉ sự hoàn hảo, không phù hợp trong ngữ cảnh câu này vì chúng ta cần một tính từ mô tả yoga mat.
B. perfectly: Trạng từ chỉ cách thức, không phù hợp trong câu này vì chúng ta cần tính từ.
C. perfect: Tính từ miêu tả yoga mat, phù hợp với ngữ cảnh câu hỏi, yêu cầu một loại yoga mat hoàn hảo.
D. perfective: Tính từ miêu tả sự hoàn thiện hay đạt được, không phù hợp với ngữ cảnh trong câu hỏi này.
Đáp án C phù hợp
Tạm Dịch:
Are you looking for the perfect yoga mat? (Bạn đang tìm kiếm tấm thảm tập yoga hoàn hảo?)
Question 2:A. yoga mat eco-friendly B. eco-friendly yoga mat
C. mat yoga eco-friendly D. yoga eco-friendly mat
Giải Thích: Kiến thức về trật tự từ
⮚ Phân tích chi tiết
A. yoga mat eco-friendly: Thứ tự từ không đúng, tính từ "eco-friendly" nên đứng sau "yoga mat" để mô tả mat.
B. eco-friendly yoga mat: Đây là cấu trúc đúng, tính từ "eco-friendly" mô tả "yoga mat".
C. mat yoga eco-friendly: Thứ tự từ sai và cấu trúc không tự nhiên.
D. yoga eco-friendly mat: Thứ tự từ sai, và "eco-friendly" không nên đứng trước "mat".
Đáp án B phù hợp
Tạm Dịch:
Experience the comfort of our thick blue eco-friendly yoga mat. It provides the perfect surface for all your yoga needs, whether you’re a beginner or an expert. (Trải nghiệm sự thoải mái của tấm thảm yoga xanh dày thân thiện với môi trường của chúng tôi. Nó cung cấp bề mặt hoàn hảo cho mọi nhu cầu yoga của bạn, cho dù bạn là người mới bắt đầu hay chuyên gia.)
Question 3:A. which was help B. helped C. was helped D. helping
Giải Thích: Kiến thức về rút gọn mệnh đề quan hệ
Phân tích chi tiết
A. which was help: Đây là lựa chọn sai vì "which was help" không phải là một cấu trúc ngữ pháp đúng. "Which" là đại từ quan hệ, nhưng sau nó lại có "was help", điều này không chính xác trong tiếng Anh.
B. helped: Đây là một lựa chọn có thể đúng, nhưng "helped" chỉ là một động từ quá khứ, và trong câu này, chúng ta không cần dùng động từ quá khứ mà cần một dạng động từ liên kết với đối tượng, tạo ra cấu trúc mạch lạc hơn.
C. was helped: Đây là lựa chọn sai vì "was helped" là dạng bị động, và câu này cần một cấu trúc chủ động, không phải bị động.
D. helping: Đây là đáp án đúng. "Helping" là dạng phân từ hiện tại (present participle), và nó tạo ra một mệnh đề đồng thời với hành động trước đó. Mệnh đề này bổ sung thông tin, giải thích rằng việc "transformed their practice" đã giúp khách hàng đạt được "greater balance and flexibility."
Đáp án D phù hợp
Tạm Dịch:
Many customers have shared how our mats have transformed their practice, helping them to achieve greater balance and flexibility. (Nhiều khách hàng đã chia sẻ rằng thảm tập của chúng tôi đã thay đổi cách tập luyện của họ như thế nào, giúp họ đạt được sự cân bằng và linh hoạt hơn.)
Question 4:A. to B. about C. for D. with
Giải Thích: Kiến thức về giới từ
⮚ Phân tích chi tiết
A. to: Đây là đáp án đúng. Trong tiếng Anh, khi sử dụng động từ "show", nếu muốn chỉ đối tượng mà bạn đang "cho thấy" hoặc "chia sẻ" điều gì đó, bạn sẽ dùng giới từ "to". Cấu trúc này thường dùng khi bạn muốn nói về việc trình bày, giới thiệu, hoặc thể hiện một điều gì đó cho người khác. Cụ thể, trong câu này, "show yoga to your friends" có nghĩa là "thực hành yoga và cho bạn bè của bạn thấy điều đó", điều này rất tự nhiên và đúng ngữ pháp.
B. about: Đây là lựa chọn sai. "Show about" không phải là một cụm từ đúng trong tiếng Anh. "About" thường không đi kèm với động từ "show" khi nói về việc trình bày, chia sẻ một hành động hoặc trải nghiệm với ai đó.
C. for: Đây cũng không phải là một giới từ phù hợp trong trường hợp này. "Show for" không phải là một cấu trúc thông dụng khi nói về việc chia sẻ hoặc làm điều gì đó cho người khác. Giới từ "for" thường chỉ mục đích hoặc lợi ích của hành động, nhưng không phù hợp với "show".
D. with: Mặc dù "with" là một giới từ có thể sử dụng trong một số ngữ cảnh, nhưng trong câu này, "show yoga with your friends" sẽ không đúng ngữ pháp. "With" sẽ mang nghĩa là bạn thực hành yoga cùng với bạn bè chứ không phải là "cho họ thấy" yoga.
Đáp án A phù hợp
Tạm Dịch:
You can show yoga to your friends with our mats every day. (Bạn có thể hướng dẫn bạn bè tập yoga bằng tấm thảm của chúng tôi mỗi ngày.)
Question 5:A. Take B. Bring C. Do D. Make
Giải Thích: Kiến thức về cụm động từ cố định
⮚ Phân tích chi tiết
A. Take: "Take advantage of" là cụm động từ rất phổ biến, có nghĩa là "tận dụng lợi thế" của một cơ hội.
B. Bring: "Bring advantage of" không phải là cấu trúc đúng.
C. Do: "Do advantage of" không có nghĩa.
D. Make: "Make advantage of" không phải là cấu trúc đúng.
Đáp án A phù hợp
Tạm Dịch: Take advantage of this opportunity to enhance your yoga experience! (Hãy tận dụng cơ hội này để nâng cao trải nghiệm yoga của bạn!)
Question 6:A. practice B. to practice C. practicing D. to practicing
Giải Thích: Kiến thức về danh động từ , động từ nguyên mẫu
⮚ Phân tích chi tiết
A. practice: "Loving practice" không đúng ngữ pháp và không phù hợp với ngữ cảnh.
B. to practice: "Loving to practice" không phù hợp, vì "love" là động từ, không thể theo sau bằng "to practice".
C. practicing: Đúng ngữ pháp, "loving practicing yoga" có nghĩa là yêu thích việc thực hành yoga.
D. to practicing: Không đúng ngữ pháp, không có cấu trúc như vậy trong tiếng Anh.
Đáp án C phù hợp
Tạm Dịch:
Loving practicing yoga is essential for maintaining a healthy lifestyle, and using our mats will help you achieve that. (Yêu thích tập yoga là điều cần thiết để duy trì lối sống lành mạnh và sử dụng thảm tập của chúng tôi sẽ giúp bạn đạt được điều đó.)
Read of the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 7 to 12.
Join Our Community Gardening Program
⮚ Are you interested in growing your own vegetables? If you’ve tried our workshops, you’ll want to sign up for (7)_________session! In our program, participants (8)_______ to share tips and techniques for successful gardening. Each week, we focus on a different plant variety, providing you with the (9)_______you need for successful harvests.
⮚ Our experts will guide you (10)________ the art of sustainable gardening. You'll also receive a starter kit that includes seeds, soil, and tools, making it easier for you to begin your gardening (11)_______. We believe that a (12)_________ of the benefits of gardening include a sense of community and the joy of growing your own food.
Question 7:A. another B. the others C. others D. other
Giải Thích: Kiến thức về lượng từ
⮚ Phân tích chi tiết
A. another: "Another" có nghĩa là "một cái khác" và thường dùng khi muốn nói đến một sự vật hay sự việc tương tự nhưng khác biệt với cái đã được đề cập trước đó. Trong câu này, "another session" (một buổi học khác) là hợp lý vì người tham gia đã thử các buổi học trước đó và bây giờ muốn đăng ký một buổi học tiếp theo.
B. the others: "The others" có nghĩa là "những cái còn lại", thường được dùng khi có một tập hợp các đối tượng và muốn nói về những cái còn lại trong nhóm đó. Tuy nhiên, trong câu này, chúng ta đang nói đến một buổi học tiếp theo, nên "the others" không hợp lý.
C. others: "Others" thường được dùng với danh từ số nhiều để chỉ các đối tượng khác trong nhóm, nhưng trong trường hợp này, chúng ta đang nói đến một buổi học khác (số ít), nên không thể dùng "others".
D. other: "Other" thường đi kèm với danh từ số nhiều hoặc dùng như một tính từ. Tuy nhiên, khi chúng ta muốn chỉ đến một buổi học khác thì sẽ dùng "another" thay vì "other". "Other" sẽ cần một danh từ số nhiều hoặc đi kèm với một nhóm cụ thể, trong khi đây là một sự vật (session) số ít.
Đáp án A phù hợp
Tạm Dịch:
Are you interested in growing your own vegetables? If you’ve tried our workshops, you’ll want to sign up for another session! (Bạn có hứng thú với việc tự trồng rau không? Nếu bạn đã thử các hội thảo của chúng tôi, bạn sẽ muốn đăng ký một buổi khác!)
Question 8:A. make out B. go down C. break in D. come together
Giải Thích: Kiến thức về cụm động từ
⮚ Phân tích chi tiết
A. make out: "Make out" có nghĩa là "hiểu", "làm rõ" (thường dùng trong ngữ cảnh hiểu một điều gì đó), không phù hợp với câu này.
B. go down: "Go down" có nghĩa là "xuống", "hạ xuống", nhưng trong ngữ cảnh này, nó không hợp lý vì câu muốn nói về việc các tham gia cần cùng nhau chia sẻ mẹo vặt.
C. break in: "Break in" có nghĩa là "đột nhập", hoặc "làm quen" (dùng khi đề cập đến việc bắt đầu một hoạt động mới), nhưng không phù hợp ở đây.
D. come together: "Come together" có nghĩa là "tụ tập lại", "hợp lại", rất hợp lý trong ngữ cảnh này vì các tham gia viên sẽ hợp tác, chia sẻ các mẹo vặt về việc làm vườn.
Đáp án D phù hợp
Tạm Dịch:
In our program, participants come together to share tips and techniques for successful gardening. (Trong chương trình của chúng tôi, những người tham gia sẽ cùng nhau chia sẻ những mẹo và kỹ thuật làm vườn thành công.)
Question 9:A. tools B. seeds C. weather D. knowledge
Giải Thích: Kiến thức về từ vựng - nghĩa của từ
⮚ Phân tích chi tiết
A. tools: "Tools" là dụng cụ, có thể phù hợp trong một số trường hợp, nhưng không phải là lựa chọn tốt nhất trong ngữ cảnh này.
B. seeds: "Seeds" là hạt giống, cũng có thể hợp lý, nhưng không phải là từ phù hợp nhất khi nói về kiến thức.
C. weather: "Weather" có nghĩa là thời tiết, nhưng thời tiết không phải là yếu tố có thể cung cấp cho người tham gia để thu hoạch thành công.
D. knowledge: "Knowledge" có nghĩa là kiến thức, rất phù hợp vì trong ngữ cảnh này, chương trình sẽ cung cấp cho người tham gia kiến thức cần thiết để thu hoạch thành công.
Đáp án D phù hợp
Tạm Dịch:
Each week, we focus on a different plant variety, providing you with the knowledge you need for successful harvests. (Mỗi tuần, chúng tôi tập trung vào một giống cây trồng khác nhau, cung cấp cho bạn kiến thức cần thiết để có một vụ thu hoạch thành công.)
Question 10:A. in light of B. on behalf of C. with respect to D. in search of
Giải Thích: Kiến thức về liên từ
⮚ Phân tích chi tiết
A. in light of: "In light of" có nghĩa là "dựa trên", "vì lý do", nhưng không hợp lý trong ngữ cảnh này.
B. on behalf of: "On behalf of" có nghĩa là "thay mặt ai đó", không phù hợp trong ngữ cảnh này.
C. with respect to: "With respect to" có nghĩa là "liên quan đến", có thể sử dụng trong ngữ cảnh này, nhưng nó khá cứng nhắc, không phải là lựa chọn tự nhiên nhất.
D. in search of: "In search of" có nghĩa là "tìm kiếm", nhưng không đúng trong ngữ cảnh này.
Đáp án C phù hợp
Tạm Dịch:
Our experts will guide you with respect to the art of sustainable gardening. (Các chuyên gia của chúng tôi sẽ hướng dẫn bạn về nghệ thuật làm vườn bền vững.)
Question 11:A. experience B. journey C. adventure D. project
Giải Thích: Kiến thức về từ vựng - nghĩa của từ
⮚ Phân tích chi tiết
A. experience: "Experience" có nghĩa là kinh nghiệm, trải nghiệm, nhưng không phải là lựa chọn chính xác trong ngữ cảnh này. Trải nghiệm không phải là từ phù hợp để nói về hành động hoặc quá trình bắt đầu làm vườn.
B. journey: "Journey" có nghĩa là hành trình, và trong ngữ cảnh của việc làm vườn, "journey" có thể được hiểu là quá trình phát triển hoặc hành trình dài hạn mà người tham gia sẽ trải qua khi họ bắt đầu với việc trồng trọt và chăm sóc cây cối. Cái này liên quan đến một hành động lâu dài và liên tục, nơi người tham gia học hỏi và phát triển dần dần, rất phù hợp khi nói về quá trình làm vườn.
C. adventure: "Adventure" có nghĩa là cuộc phiêu lưu, nhưng từ này thường mang nghĩa mạo hiểm, mới mẻ và không có tính dài hạn như "journey". Nó có thể hợp lý nếu câu muốn nhấn mạnh một yếu tố thú vị hoặc thử thách trong việc làm vườn, nhưng không phải là từ ngữ chính xác nhất để chỉ quá trình học hỏi và phát triển trong làm vườn.
D. project: "Project" có nghĩa là một dự án, công việc cụ thể, nhưng từ này lại chỉ mang tính hạn chế hơn và không phản ánh đúng ý nghĩa của một quá trình dài hoặc hành trình cá nhân mà người tham gia sẽ trải qua khi bắt đầu làm vườn. "Project" có thể được dùng để chỉ một nhiệm vụ cụ thể, nhưng không bao quát hết quá trình trải nghiệm làm vườn.
Đáp án B phù hợp
Tạm Dịch:
You'll also receive a starter kit that includes seeds, soil, and tools, making it easier for you to begin your gardening journey. (Bạn cũng sẽ nhận được một bộ dụng cụ bao gồm hạt giống, đất và dụng cụ, giúp bạn bắt đầu hành trình làm vườn dễ dàng hơn.)
Question 12:A. amount B. number C. lot D. portion
Giải Thích: Kiến thức về từ vựng - từ cùng trường nghĩa
⮚ Phân tích chi tiết
A. amount
✔ "Amount" là từ dùng để chỉ số lượng của những danh từ không đếm được. Tuy nhiên, trong câu này, "benefits" là một danh từ đếm được (các lợi ích). Do đó, "amount" không phù hợp ở đây.
B. number
✔ "number" có nghĩa là "nhiều", và được sử dụng với danh từ đếm được. Trong ngữ cảnh này, "benefits" (lợi ích) là danh từ đếm được, vì vậy "number" là từ phù hợp nhất để chỉ rằng có nhiều lợi ích từ việc làm vườn.
C. lot
✔ "Lot" có thể mang nghĩa "nhiều", nhưng nó không phải là từ chính thức hoặc trang trọng, và cũng không thích hợp trong cấu trúc câu này. "Lot" thường dùng trong các ngữ cảnh không trang trọng, nên không phải là lựa chọn chính xác trong một văn bản có phong cách trang trọng.
D. portion
✔ "Portion" có nghĩa là "một phần" của cái gì đó, và thường chỉ một phần nhỏ. Câu này đang nói đến nhiều lợi ích từ việc làm vườn, chứ không phải một phần nhỏ. Do đó, "portion" không phải là sự lựa chọn đúng trong ngữ cảnh này.
Đáp án B phù hợp
Tạm Dịch:
We believe that a number of the benefits of gardening include a sense of community and the joy of growing your own food. (Chúng tôi tin rằng một trong nhiều lợi ích của việc làm vườn bao gồm ý thức cộng đồng và niềm vui khi tự trồng thực phẩm.)
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 13 to 17.
Question 13:
a. Alex: Same here! I’ve been trying to balance everything, but it’s tough.
b. Jamie: Hi Alex! I’ve been good, just busy with work. How about you?
c. Alex: Hey Jamie! How have you been lately?
A. a-b-c B. a-c-b C. c-b-a D. b-c-a
Giải Thích: Kiến thức sắp xếp câu tạo thành đoạn hội thoại
⮚ Phân tích chi tiết
c trước: Alex bắt đầu cuộc trò chuyện với "Hey Jamie! How have you been lately?" (Chào Jamie! Dạo này bạn thế nào?)
b tiếp theo: Jamie trả lời "Hi Alex! I’ve been good, just busy with work. How about you?" (Chào Alex! Mình ổn, chỉ là bận rộn với công việc. Còn bạn thì sao?)
a kết thúc: Alex đáp lại với "Same here! I’ve been trying to balance everything, but it’s tough." (Mình cũng vậy! Mình đã cố gắng cân bằng mọi thứ, nhưng thật khó).
Đáp án C phù hợp
Question 14:
a. Sarah: Not as much as I’d like. I’ve been trying to get outside more, though. How about you?
b. Sarah: Hey Tom! What a beautiful day, isn’t it?
c. Tom: I come here almost every weekend. It helps me relax and clear my mind.
d. Tom: It really is! Perfect weather for a walk. Have you been out here often?
e. Sarah: That sounds nice! Do you have a favorite spot in the park?
A. b-d-a-c-e B. d-c-e-a-b C. a-b-e-d-c D. a-d-c-b-e
Giải Thích: Kiến thức sắp xếp câu tạo thành đoạn hội thoại
⮚ Phân tích chi tiết
b trước: Sarah bắt đầu với "Hey Tom! What a beautiful day, isn’t it?" (Chào Tom! Hôm nay là một ngày đẹp tuyệt vời, phải không?).
d tiếp theo: Tom đáp lại "It really is! Perfect weather for a walk. Have you been out here often?" (Thật sự là vậy! Thời tiết tuyệt vời cho một buổi đi bộ. Bạn có thường xuyên đến đây không?).
a tiếp theo: Sarah trả lời "Not as much as I’d like. I’ve been trying to get outside more, though. How about you?" (Không nhiều như tôi muốn, nhưng tôi đang cố gắng ra ngoài nhiều hơn. Còn bạn thì sao?).
c tiếp theo: Tom nói về thói quen của mình, "I come here almost every weekend. It helps me relax and clear my mind." (Tôi đến đây hầu như mỗi cuối tuần. Nó giúp tôi thư giãn và thanh thản hơn).
e kết thúc: Sarah kết thúc cuộc trò chuyện với "That sounds nice! Do you have a favorite spot in the park?" (Nghe hay đấy! Bạn có một chỗ yêu thích trong công viên không?).
Đáp án A phù hợp
Question 15:
Dear Mark,
a. By the way, I’ve started taking a pottery class. It’s been so much fun getting my hands dirty and creating something from scratch. I remember you used to enjoy arts and crafts as well. Maybe you could join me for a class sometime!
b. I also took a weekend trip to the mountains last month. The views were breathtaking, and it was a nice escape from the city. We should plan a hiking trip together soon! I miss our adventures.
c. I hope this letter finds you well! It feels like ages since we last spoke. How have you been?
d. I wanted to share some exciting news with you! I recently got a promotion at work, and I’m now managing a small team. It’s a big step, but I’m really enjoying the challenges that come with it. Have you been working on any new projects lately?
e. Let me know how things are going on your end. I’d love to catch up over coffee or a video call soon.
Take care!
Best,
LK
A. b-d-c-a-e B. d-e-b-c-a C. c-a-d-b-e D. c-d-b-a-e
Giải Thích: Kiến thức sắp xếp câu tạo thành bức thư
⮚ Phân tích chi tiết
Câu mở đầu là c (thư bắt đầu bằng lời hỏi thăm).
Tiếp theo là d (chia sẻ tin vui về công việc).
b (chia sẻ về chuyến đi) diễn ra sau đó, vì nó là một câu chuyện có liên quan và có thể chuyển sang khi người viết muốn chia sẻ thêm về cuộc sống cá nhân.
a (sở thích chung về nghệ thuật) xuất hiện sau khi đã chia sẻ một số thông tin quan trọng, và nó tạo ra sự kết nối thêm với người nhận thư.
Cuối cùng là e (lời mời kết nối và lời chúc), hợp lý để kết thúc thư.
Đáp án D phù hợp
Question 16:
a. From the vibrant colors of blooming flowers in spring to the tranquil stillness of a snowy winter morning, each season showcases its own unique charm.
b. Whether it’s a hike through a lush forest or a quiet moment by the ocean, nature has an incredible way of grounding us and bringing joy to our lives.
c. Nature is a magnificent tapestry that offers a sense of peace and inspiration to all who experience it.
d. The rustling of leaves in the breeze and the soothing sounds of a flowing river remind us of the beauty that surrounds us. Spending time outdoors not only rejuvenates our minds but also reconnects us with the world around us.
e. Embracing these moments can help us appreciate the simple wonders that often go unnoticed in our busy lives.
A. b-a-d-c-e B. c-a-d-b-e C. a-b-c-d-e D. d-a-b-c-e
Giải Thích: Kiến thức sắp xếp câu tạo thành đoạn văn
⮚ Phân tích chi tiết
c mở đầu bài viết một cách tổng quát về thiên nhiên.
a tiếp theo mô tả các mùa, giúp chuyển tiếp từ khái quát sang chi tiết hơn.
d mô tả âm thanh và tác dụng của thiên nhiên, làm sâu sắc thêm cảm giác mà thiên nhiên mang lại.
b tiếp nối với mô tả về các trải nghiệm cụ thể trong thiên nhiên.
e kết thúc bài viết bằng một thông điệp khuyến khích chúng ta trân trọng những khoảnh khắc yên bình trong thiên nhiên.
Đáp án B phù hợp
Question 17:
a. Cultivating a reading habit not only enhances our knowledge but also fosters empathy, making it a rewarding activity for everyone.
b. Reading is a wonderful escape that opens doors to new worlds and ideas.
c. In our fast-paced digital age, taking time to read can provide a much-needed break, allowing us to relax and reflect.
d. A good book can transport us to different cultures, introduce us to unforgettable characters, and spark our imagination.
e. Whether it's a thrilling novel or an insightful non-fiction, each story enriches our understanding of life.
A. e-d-c-a-b B. e-c-b-d-a C. b-d-e-c-a D. d-e-b-a-c
Giải Thích: Kiến thức sắp xếp câu tạo thành đoạn văn